Fyllinger

Vi bruker tannfargede fyllinger når vi skal reparere et hull i en tann. Materialet er en kompositt/plastfylling som “limes” til tannoverflaten og herdes via et kraftig blått lys.


Kroner

I de tilfeller hvor det ikke er nok tannsubstans igjen til vanlig fyllingsterapi må det fremstilles en krone. Tannlegen må først slipe til tannen og deretter ta et avtrykk. Ved hjelp av avtrykket lager tannteknikeren en modell av tannen, og på denne blir kronen fremstilt. Materialer som brukes i kroner er metall dekket med keram, zirkoniumkroner eller helkeram.

På en rotfylt tann med stort tap av tannsubstans må man ofte lage en oppbygging med en stift. 


Broer

På steder hvor man har tapt en eller flere tenner kan man erstatte disse med broer. Da blir tennene festet til fremstilte kroner på nabotennene. Broene er fastsementert og føles som dine egne tenner.


Tannkjøtts-behandling

Store mengder tannstein og belegg er svært uheldig, og kan føre til alvorlige tannkjøttlidelser kalt gingivitt og periodontitt. I de alvorligste tilfellene kan kjevebeinet resorberes vekk og tennene løsne. Det er derfor svært viktig å få undersøkt tannkjøttet regelmessig. Ved undersøkelse hos oss inngår kontroll av tannkjøttet som en viktig del, slik at eventuelle tannkjøttproblemer skal oppdages tidlig.


Røntgen

På vår klinikk brukes kun digitalt tannrøntgen. Fordelene er raskere og bedre bilder med kun en brøkdel røntgenstråler, sammenlignet med konvensjonelt røntgen.

Vi har OPG som tar panoramabilder av tenner, kjever og kjeveledd.


Implantat-behandling

Manglende tenner kan erstattes av tannimplantater. Et tannimplantat består av titan eller titanzirkonium og plasseres i kjevebenet for å erstatte den naturlige tannroten. Ved et enkelt kirurgisk inngrep under lokal anestesi opereres tannimplantatet inn i kjevebenet. 

Tannimplantater kan erstatte en eller flere tenner, eller brukes som fundament til tannproteser.

Vi tilbyr implantatbehandling ved at kirurgen vår først setter inn tannimplantatet, deretter vil en tannlege ved tannlegesenteret montere kronen, broen eller protesen.

Vi er godkjent for å utføre både den kirurgiske delen og implantatprotetikken med trygdestønad.

Det ytes trygdestønad til løstsittene proteser i underkjeven. Da dekkes to implantater og en dekkprotese som festet til disse implantatene med et trykknappsystem. Egenandelen blir ca kr 3000,-.

www.straumann.no


Oral medisin og kirurgi

Vår oralkirurg kan hjelpe med fjerning av visdomstenner, innsetting av implantat og eventuell bentransplantasjon i forbindelse med dette.

Smerteutredning og utredning av kjeveleddslidelser og slimhinnelidelser.

Rotspissamputasjoner, fjerning av cyster og andre prosesser i kjevene.

Biopsitaking og generet utføre alle typer dentoalveolær kirurgi egnet for poliklinikk.


Rotbehandling

Når pulpa (nerven) er sterkt skadet, betent eller død, er det nødvendig å foreta rotbehandling for å bevare tannen. De fleste rotbehandlinger skyldes kariesangrep (hull) som er kommet helt inn til nerven. Da vil bakterier trenge inn og føre til permanent skade.

Tannlegen borer seg gjennom tannkronen til pulpa og renser rotkanalene grundig, slik at alt vev blir fjernet. Når rensingen er ferdig blir rotkanalen(e) desinfisert og fylt med et rotfyllingsmateriale. Noen ganger kan rensing og rotfylling av tannen skje i løpet av ett besøk hos tannlegen. Andre ganger må man komme tilbake for å få avsluttet behandlingen. Etter ferdig rotfylling vil tannen trenge en ny toppfylling eller krone. 


Tannproteser

Tannproteser finnes i to varianter: heldekkende proteser for tannløse kjever eller partielle proteser for kjever med en, eller helst flere, manglende tenner.
Helproteser lages og tilpasses i akryl. Dette er et samarbeid mellom pasient, tannlege og tanntekniker. Partielle proteser kan lages i ren akryl eller i kombinasjon metall og akryl.


Skallfasetter

Skallfasett, også kalt laminater, er meget tynne porselenserstatninger, som limes på tennene av kosmetiske årsaker. Dette er en ren estetisk erstatning på fortenner som er skadet, eller har unormal form eller farge, og som ikke er tilfredsstillende for pasienten. Skallfasetter har god holdbarhet, men risiko for frakturer er tilstede.


Snorkeskinne

Under normal søvn holder muskulatur som kontrollerer svelg og gane luftveiene åpne. Når disse musklene avspennes, innsnevres luftveiene. Dette kan føre til snorking.

Når tungen og svelgmusklene avspennes for mye, kan luftveiene lukkes helt og det oppstår gjentatte pustestans (obstuktiv søvnapnè).

Våre tannleger kan lage en snorkeskinne/søvnapneskinne som produseres individuelt etter mål. Den består av en øvre og en nedre tannskinne som skyver underkjeven forsiktig fremover og stammer dermed det myke vevet og musklene i de øvre luftveiene. Dermed forblir luftveiene åpne under søvn, og snorking forhindres.

www.somnomed.com/no
www.resmed.com


Bittskinne

Lider du av smertefulle og ømme kjever? Er tennene dine ømfintlige og følsomme? Våkner du om morgenen med stiv nakke? Plages du med intensiv og tilbakevendende spenningshodepine eller morgenhodepine?

4 av 10 nordmenn presser eller gnisser tenner mens de sover. Resultatet av disse intensive muskelsammentrekningene er smerter i omliggende vev, ledd og muskler. Ved å redusere bevegelsenes intensitet forsvinner den umiddelbare årsaken til smerten. Det negative mønsteret brytes.

Heldekkende bittskinner

En konvensjonell stabiliseringsskinne fremstilles i samarbeid med tannteknikker. Gir gode behandlingsresultater, men kan være vanskelig å venne seg til for pasienten.

Relax bittskinne

En svenskutviklet liten bittskinne som dekker fortennene fra hjørnetann til hjørnetann i overkjeven. Dette er en smidig og behagelig avlastningsskinne som tilpasses raskt og effektivt. Undersøkelser viser at Relax bitskinnen er like effektiv som en ordinær avlastningsskinne, tross sin betydelig mindre størrelse.


The WAND

Wand er en helt ny metode å bedøve på. Istedet for sprøyten bruker tannlegen en datastyrt penn som sprøyter inn bedøvelsesvæsken under meget lavt trykk, som gjør at pasienten ofte ikke merker at hun eller han blir bedøvet. Tannlege bruker mindre bedøvelsesvæske og bedøvelsen virker bare der den skal. Pasienten kan slippe bedøvelsesfølelsen i leppe og tunge og kan spise og drikke direkte etter behandling.


Tannbleking